Glavni sponzorji

In order to view this object you need Flash Player 9+ support and JavaScript enabled!

Get Adobe Flash player

Novičke

Dobrodelna dražba Juretovega dresa in nova Fundacija Jure Robič
31.8.2010 smo se zadnjič uradno srečali z ultramaratonskim kolesarjem Juretom Robičem. Ob tej priložnosti je Fundaciji Vrabček upanja poklonil svoj zmagovalni dres z željo, da se zanj zbere čim več denarnih sredstev, ki bodo namenjena oddelku za invalidno mladino Stara Gora. Tako se je pričela dobrodelna spletna dražba, ki kljub tragični nesreči še poteka in bo podaljšana do konca meseca novembra.
Prav pa je, da se Juretova dobrosrčnost povrne. Delo, ki smo ga začeli v neformalni obliki Jure Robič TEAM nadaljujemo kot Jure Robič FUNDACIJA, ker želimo ohraniti spomin nanj in zaščititi njegovo ime ter hkrati z nadaljevanjem dela poskrbeti, da bo vsaj njegov sin imel finančno korist od očetovega trdega dela. Hkrati pa si želimo, da bi z zbranimi sredstvi v nadaljevanju podprli tudi kakšnega mladega perspektivnega kolesarja. Del prihodka uradne spletne trgovine Jure Robič bo finančna osnova fundacije. V prihodnosti načrtujemo nadgradnjo kolekcije kolesarskih oblačil Jure Robič in s tem pridobivati sredstva za namene fundacije in hkrati skrbeti za ohranjanje imena Jure Robič v mislih kolesarjev v Sloveniji in tudi širše.
Predolgo in pregloboko smo bili povezani z Juretom, da bi se kar ustavili…

Objave v medijih:
http://24ur.com/sport/ostalo/ustanovili-jure-robic-fundacijo.html
http://www.rtvslo.si/sport/fotodneva/ustanovljena-fundacija-jureta-robica/10251
http://www.primorske.si/Primorska/Goriska/Ustanovili-fundacijo-Jure-Robic.aspx
http://www.zurnal.org/drugi-sporti/jure-robic-fundacija-raam-kolesar-190194/clanek
http://www.radioaktual.si/?mod=aktualno&action=viewOne&ID=20006

... in še v mnogih drugih.
Spominska plošča Juretu Robiču
Na leseni klopi na rtu Seče je postavljena spominska plošča vrhunskemu preminulemu kolesarju Juretu Robiču. Na njej piše: “V spomin najboljšemu ultramaratonskemu kolesarju na svetu ... Ti, ki bereš, usedi se, poglej v daljavo, kjer se stikata morje in nebo, mogoče uzreš Jureta, ki kolesari v neskončnost ...”  
V petek, 24. 9. 2010, se je smrtno ponesrečil naš največji ultra kolesar vseh časov, Jure Robič. Živel je na kolesu in umrl na kolesu…

Jure, vedno boš v naših srcih.

JR-Team 
Pogreb bo v sredo, 29. septembra,
ob 16. uri na pokopališču v Kranjski Gori.

Žara bo na dan pogreba od 9. ure
dalje v tamkajšnji mrliški vežici.

 

Dolomiti Stars
Skupaj s Franco Gomme Barbariga Teamom se je Jure v nedeljo (12.9.2010), udeležil dirke Dolomiti Stars.
Štart dirke je bil ob 9:00 uri v Arabbi – osrčju Dolomitov. Da je v gorah poletja že konec, so hitro spoznali vsi tekmovalci. Jure je oblekel anorak in si pod njim nabasal časopis, saj je bilo prvih 40 km večinoma v spustu in le 9°C. Nato se je začela prava tura in prvi prelazi, ki so dirko zaznamovali kot izjemno naporno, s 3700 višinskimi metri.
Jure je kot vedno štartal z optimizmom in z željo po zmagi. Tudi te dirke so se udeležili profesionalci brez pogodb v ProTour- u, ki dirkajo v ekipi Maggie in letos zmagujejo praktično vse Grandfondo v Italiji. Do prvega klanca je bila skupina razmeroma enotna, nato pa se je na 13 km dolgem prelazu naredila selekcija in skupina se je razpotegnila. Jure je vozil v prvih pozicijah, ko je imel izredno smolo, saj je, kot pravijo kolesarji, »dobil gumi defekt« - počila mu je zadnja zračnica. Na dirki so imeli tudi uradnega serviserja »cambio ruota«, ki menjuje zračnice. Glede na to, da se je skupina že zelo raztegnila je Jure moral čakati več minut, da so prišli do njega in mu pripeljali rezervno kolo.
Po menjavi je Jure dal vse od sebe in dirkal »do daska«, saj je želel nadoknaditi izgubljeno. To mu je tudi uspelo in je vodilno skupino dohitel, stalo pa ga je dragocene energije. Pri drugem klancu mu je šlo še dobro, pri tretjem, najtežjem, imenovanem Passo Giau (2232 m), je celo dva prehitel in prišel na tretje mesto. Na spustu pa ga je eden ponovno dohitel in prehitel, ker Juretu ni uspelo doseči take hitrosti, zaradi rezervne gume, ki ni imela dovolj težkega prenosa. V zadnjem klancu je Jure dal vse od sebe, in tako prišel v cilj na četrtem mestu, v svoji kategoriji pa prvi.
Glede dirke Crocodile Trophy se še ni odločil ali se je bo udeležil, ker čaka na odgovor avstrijske ekipe, ki bi pokrila stroške.
18. 9. 2010 bo prisoten tudi na dirki Vzpon na Koreno. Štart je iz Horjula.
Poleg tega sta ga k sodelovanju povabila Jurij Zrnec in Lado Bizovičar. Jure bo namreč prisoten v oddaji As ti tud not padu (Notpadu lajv), ki se bo zgodila v novem stadionu Stožice.
Za JR Team: Neja
Jure podpira Fundacijo Vrabček upanja
Nova Gorica
Delo, 2.9.2010, str. 10 

Robičevo darilo: dres s podpisom
Ko dobrodelnost ni le prazna beseda – V manj kot letu dni zbrali 30.000 evrov za invalidno mladino.


Ko je Vrabček upanja, fundacija za invalidno mladino v Stari Gori, decembra lani začela veliko istoimensko dobrodelno akcijo, s katero želi na Goriškem zbrati denar za sodoben rehabilitacijski center v Stari Gori, najbrž nihče ni pričakoval, da bo na njenem transakcijskem računu devet mesecev pozneje kar 30.000 evrov. »Včasih je treba človeka samo malce potrepljati po rami, pa je pripravljen pomagati,« ugotavlja Darja Peršolja, direktorica družbe Contall in predsednica upravnega odbora fundacije Vrabček upanja. V ponedeljek začenjajo novo dobrodelno akcijo: dres ambasadorja fundacije, ultramaratonskega kolesarja Jureta Robiča, bodo ponudili na dražbi. Izklicna cena je 200 evrov.
V oddelku za invalidno mladino v Stari Gori poteka bolnišnična rehabilitacija otrok do 26 leta s težjimi in težkimi razvojnimi motnjami. Večinoma gre za otroke s cerebralno paralizo ali drugimi okvarami osrednjega živčevja, kot so anomalije možganov, heredodegenerativne bolezni osrednjega živčevja, epileptični sindromi, prirojene anomalije hrbtenjače in okvare perifernega živčevja.
In ker bi za sodoben rehabilitacijski center v Stari Gori po mnenju nekaterih potrebovali skoraj milijon evrov, so v fundaciji Vrabček upanja lani začeli veliko dobrodelno akcijo. Poleg tega se v Stari Gori že nekaj časa spopadajo tudi z veliko prostorsko stisko in dotrajanostjo objektov, ki ogrožajo nadaljnji razvoj dejavnosti oddelka za invalidno mladino. V projekt so se že takoj vključile občine Nova Gorica, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko, nekateri vrtci na Goriškem ter družba Contall, ki za dobrodelno akcijo prispeva evro od vsakega izdanega računa.
Da bi k sodelovanju spodbudili širšo skupnost, so izdelali vrabčke upanja, dobil pa jih je vsakdo, ki je za oddelek invalidne mladine prispeval najmanj 250 evrov. Bronastega vrabčka so podelili za donacije od 250 do 500 evrov, srebrnega za prispevke od 500 do 1000 evrov in zlatega za višje zneske. Vrabček upanja je tako postal nekakšna štafeta, ki potuje med tukajšnjimi gospodarstveniki, ustanovami in posamezniki: prejemnik mora namreč v dveh tednih v fundacijo prispevati denar in vrabčka poslati naslednjemu donatorju.
Od decembra lani so po besedah Darje Peršolja zbrali že 30.000 evrov, največ – kar 13 tisoč – z dobrodelno nogometno tekmo med moštvoma Valterja Birse in Tima Matavža v Biljah, ki se je je udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor. »Prijetno sem presenečena. Še posebno me veseli, da se odzivajo tako gospodarstvo kot ustanove, društva, šole in vrtci. Tudi tako hitreje dosegamo rezultate,« pravi Peršoljeva. Pred kratkim je fundacija dobila še svojega prvega ambasadorja, ultramaratonskega kolesarja Jureta Robiča, ki je letos že petič zmagal na dirki RAAM čez ZDA in je pravi sinonim nepopustljivosti, vzdržljivosti in železne volje. »Tudi jaz sem starš in vem, kako je, če so otroci kakor koli prizadeti. Zelo rad imam otroke, zato nisem razmišljal, ko so mi ponudili, naj bom ambasador Vrabčka upanja. Vesel sem in ponosen, da bom lahko kakor koli pomagal, saj je odnos države do teh otrok bolj mačehovski,« meni Robič. V ponedeljek, 6. septembra, se bo tako na spletni strani fundacije začela dražba njegovega dresa s podpisom, trajala pa bo dva meseca. »Dres ni nič posebnega, a sem letos v njem dosegel dobre rezultate. Zato je tudi bila predlagana dobrodelna dražba. Upam, da bomo zanj iztržili čim več in da bomo lahko pomagali otrokom v Stari Gori,« pravi Robič.
Po besedah dr. Jurija Karapandže, predstojnika oddelka za invalidno mladino v Stari Gori, so z denarjem, ki ga je do zdaj zbral Vrabček upanja, že kupili najnujnejšo opremo, kot so negovalna postelja in razni pripomočki za terapije, del zbranega denarja pa je rezerviran za obnovo bolnišnice v Stari Gori, kjer je 45 otrok. »Upam, da bodo dela stekla čim prej, vendar postopki zahtevajo čas. Zdaj je v izdelavi projektna dokumentacija, potem moramo pridobiti soglasja ministrstva, šele zatem lahko začnemo obnovo. V najboljšem primeru se bo to zgodilo v dveh letih,« meni.
Oddelek za invalidno mladino ima štiri objekte, a samo eden je primerno grajen. »Trije so montažni in so bili zgrajeni že leta 1973, zato so v slabem stanju in ne ustrezajo našim standardom. Obnoviti jih ne moremo, zato bi jih morali postopoma zamenjati. Da bi lahko obdržali dosedanje programe, moramo temeljito obnoviti naš oddelek. Obdržati programe pa pomeni tudi izboljšati kakovost storitev,« ugotavlja Karapandža.

Katja Željan
 

Začetek dražbe Juretovega dresa
Danes ob 9:00 uri se je na spletni strani www.vrabcekupanja.si začela dobrodelna dražba Juretovega dresa. Izkupiček dresa, s katerim je Jure zmagal RAAM 2010, DOS 2010 in druge dirke letošnje sezone, bo namenjen Oddelku za invalidno mladino Stara Gora.
32. Juriš na Vršič
V nedeljo, 4.9.2010, je Jure dirkal na Jurišu na Vršič. V svoji kategoriji se je uvrstil na 1. mesto. Progo dolgo 13,5 kilometra je pervozil v 0:35:10.8. Generalno je pristal na tretjem mestu.
Svetovno kolesarsko prvenstvo v cestni vožnji - masters, St. Johann
V St. Johannu na Tirolskem je med 19. in 31. avgustom potekal največji svetovni shod izkušenih kolesarjev. Ob letošnji 40. obletnici »masters« svetovnega pokala se je na dirke prijavilo rekordno število kolesarjev med katerimi je bil tudi naš Jure.
Čeprav je en teden pred tem dirkal na Tortour de Suisse in je bil od tega nekoliko utrujen, se je udeležil tudi te dirke. Vseeno je nastopil z visokimi ambicijami, saj je branil lansko 3. mesto in kolajno.
Dirka je dolga 120 km, ki vsako leto poteka po isti trasi, zato jo vsi kolesarji do potankosti poznajo. Kot je za letošnjo kolesarsko sezono že tradicija, je bilo vreme tudi na tirolskem katastrofalno. Celotno dirko je namreč močno deževalo in zelo se je ohladilo. Predvsem na spustih je Jureta močno zeblo, takrat je bil občasno celo podhlajen. To namreč ni dirka vrste RAAM ali DOS, ko na štartu lahko oblečeš anorake, pelerine ali Gore-tex. Na cestni dirki morajo vsi biti oblečeni »klasično« to je kratek dres in kratke hlače. Kljub temu … Že v prvem krogu so štirje sotekmovalci ušli ostali skupini. Jurko pa je na ravnini pospešil in vložil veliko napora, da je zapustil skupino in sam nadaljeval ter po skoraj 10 km dosegel vodilne, ki so že imeli 40 sekund prednosti. Tako je peterica bežala pred ostalimi.
» Vsi smo složno delovali, tako da sem bil že prepričan, da bomo prišli do cilja in med sabo obračunali za naslov svetovnega prvaka.«, pravi Jure.
Prednost pred ostalo skupino je bila večinoma med 40 in 50 sekundami. Nenadoma, 7 km do cilja, pa jih je ta skupina dohitela… Jure je bil nad tem presenečen in se je zavedal, da je bil tako izločen za boj za prva mesta, saj tisti kolesarji, ki večino tekme bežijo porabijo veliko več energije kot ostali, ki v spustih lahko dosežejo tudi do 80 km/h, posamezniki pa med 65 in 70 km/h. Tako je skupina na zadnjem spustu, ki je bil zelo hiter, zmanjšala razliko. Nato je sledil skupinski šprint celotne skupine. Jure se je resno motiviral, da bo dal vse od sebe in je šprintal tudi sam. Še 50 m pred ciljem je bil na odlični poziciji, nato pa ge je estonski tekmovalec prehitel in ga stisnil ob ograjo. S tem mu je onemogočil šprintanje in je tako končal na 8. mestu.
Za svetovno prvenstvo je tudi 8. mesto odličen rezultat, s katerim je bil tudi Jure zadovoljen – predvsem z dirko, na kateri je večinoma uspešno bežal pred drugimi.
Danes ponoči se Jure odpravlja na Eurobike v Friedrichshafen. To je svetovno srečevališče mednarodne kolesarske scene. Na sejmu imajo kombinacijo najrazličnejših kolesarskih produktov in močnega podpornega programa za kolesarske strokovnjake z vseh kontinentov.
V soboto, 4.9.2010, pa Jure brani 1. mesto na dirki Juriš čez Vršič. To je najbolj prestižna dirka z najtežjim vzponom v Sloveniji.
V naslednjem tednu ga z ekipo Franco Gomme čaka še Dolomiti Stars.
Crocodile Trophy ostaja še vedno pod vprašajem. Mogoče bo odločitev padla ravno na sejmu Eurobike, ko se bo Jure srečal z avstrijskimi kolegi…
Za JR Team: Neja
ZMAGA!
Neuhausen
Jure Robič je veliki zmagovalec Tortoura 2010. V proizvodni hali v Neuhasnu v Švici, spremenjeni v prireditveno dvorano, je pred številnimi gledalci v spremstvu motoristov zapeljal na oder in kolo dvignil visoko v zrak. Popolnoma izmučen je nato povedal: „Dirko sem začel na vso moč in je bila tudi zato tako težka. Po dveh zmagah - na dirki okoli Slovenije in RAAMu - sem le stežka zbral motivacijo za udeležbo na še tretji ultramaratonski dirki v tej sezoni. Zmago posvečam bratu Sašotu.“
V dnevu in pol dirkanja se je na 1000 in enem kilometru proge okoli Švice zgodilo toliko, da si človek vse doživeto le steška spet sestavi v vsaj približno objektiven in časovno korekten mozaik. Preveč mogočnih klancev, ki navdušujejo s svojo lepoto a obenem iz mišic iztisnejo vse moči; preveč trpljenja, preveč križišč, spektakularnih spustov, nervoznih voznikov, nevarnih tekmecev, mrzlih juter, bolečine, žeje, ozkih alpskih cest, kanjonov, jezer, skoraj polne lune, mondenih središč, iskrenega tovarištva in stremljenja k enemu samemu cilju – čim prej do zadnje časovne postaje ...
Po velikanskih težavah z navigacijskim sistemom, ki je še dodatno namučil že tako skromno spremljevalno ekipo, se je na koncu vse izteklo po načrtih: Jure Robič je postal zmagovalec Tortoura 2010.
Etapa do 17. časovne postaje je bila najtežja, kar jih je Jure doslej odpeljal na ultramaratonskih dirkah: „Takih klancev v svoji karieri še nisem videl. Ni me sram priznati, da enega enostavno nisem mogel odpeljati in sem na vrh prišel ob kolesu. A komajda, saj mi je na strmini obutemu v kolesarske čevlje z blokerji drselo nazaj v dolino kot na ledenem smučišču.“
Jure Robič je z ekipo takoj po prihodu v hotel opravil krajšo analizo dogodkov; za kaj več ni bilo ne moči ne volje. Po slabih 60-ih urah brez spanja je bila za vse udobna postelja preveč mamljiva ...
Več vtisov s fotografijami bo objavljenih v prihodnjih dneh!
     
Prve slike z dirke
Ekipa Pred dirko Ren 1 Ren 2 
IZJEMEN ZAČETEK
Neuhausen
Jure Robič je zmagovalec prologa Tortour 2010. Na spektakularni a težki progi z 800 metri 16% klanca ob slapovih reke Ren je ob vzpodbujanju več tisoč navijačev, ki so prišli vzpodbujat Farbiana Cancellaro, ki nastopa v ekipni konkurenci, odpeljal izjemno in postavil daleč najboljši čas med vsemi udeleženci. Za več kot 6 sekund je premagal Thomasa Ratchoba, Marko Baloh je končal na 7. mestu. Da, tudi Fabian Cancellara s svojo ekipo je končal daleč za Juretom.
"Na klancu sem se ob hudem naporu dvakrat zašaltal in tam izgubil še dve ali tri sekunde. Sicer pa sem z vožnjo izjemno zadovoljen. Šel sem do dile, še 15 minut po koncu so me pljuča pekla zaradi izjemnega napora," je povedal Jure. Prvo mesto pomeni, da si je Jure privozil 30 sekund dobropisa pred zasledovalci in se bo na progo ob treh ponoči podal prvi v konkurenci posameznikov. Če ga do cilja ne bo prehitel nihče, bo zmagovalec.
Začetek Tortoura se je torej razpletel po načrtih. Zdaj ekipo in Jureta čaka še urejanje malenkosti, urica ali dve počitka in odhod na nočni start. Razplet dirke lahko v živo spremljate na uradni spletni strani Tortoura na www.tortour.ch ali v jutranjih javljanjih na radio 94 v Postojni.
TORTOUR
Neuhasuen
Jure z ekipo je uspešno opravil vse tehnične podrobnosti in preglede pred začetkom dirke okoli Švice: spremljevalni avto (nekoliko večji kot običajno ;-) ) in kolo sta pripravljena. Jure bo prolog startal ob 16.25 in skušal na 1.7 km dolgi progi postaviti čim boljši čas in si s tem privoziti tudi nekaj časovnega dobropisa in čim boljši startni položaj. Zmagovalec prologa bo namreč imel 30 sekund prednosti pred drugouvrščenim (ne glede na razlike, upoštevane bodo zgolj uvrstitve), minuto pred tretjeuvrščenim itd. V tem vrstnem redu bodo ob treh zjutraj tekmovalci tudi startali na 1001 km dolgo traso okoli Švice. Kdor bo prvi na cilju bo tako hkrati že zmagovalec Tortoura 2010.
Jure bo pred startom prologa še nekoliko počival, ekipa bo med tem opravila še zadnji tehnični sestanek z vodstvom dirke.
NOVA PREIZKUŠNJA
JESTETTEN, NEMČIJA, 3 km od starta
Jure je s tričlansko ekipo (Tomaž Kovšca, David Črmelj in Tadej Blatnik) brez posebnosti na poti dopotoval na start 2. dirke okoli Švice – Tortour 2010. Še pred večerjo je opravil uradni intervju, se kasneje sestal z direktorjem dirke in začel s pripravo koles. Dobro pripravljen in motiviran je tu z enim samim ciljem – zmagati.
Jutri zjutraj ga najprej čaka uradna prijava, tehnični pregled kolesa in spremljevalnega avta, ob 16.15 pa se bo dirka začela z 1.7 km dolgim prologom. Zvezdnik prologa in dirke bo seveda nosilec rumene majice na Touru Fabian Cancellara, ki bo potem nastopil v štafeti. Na 1001 km dolgo pot se bodo tekmovalci podali v petek ob tretji uri zjutraj.
Nove informacije bodo objavljene še jutri, med dirko pa boste juretovo napredovanje lahko spremljali na uradni strani Tortoura in pa v javljanjih na radiu 94 v Postojni.
Po RAAM-u 2010
18. avgust 2010
Jure se vsem, ki o njemu radi prebirate, opravičuje, ker se od RAAM-a 2010 ni dosti javljal. Telesne poškodbe, ki jih je utrpel na dirki so bile precej hude in posledično je bila rehabilitacija zelo mučna. Kot že sami poznate Jureta, pa se je v formo vrnil z nadaljnjim treningom in ne s počitkom, kot bi pričakovali. Tako je po Dirki čez Ameriko začel pridno trenirati in poganjati svoje kolo. Poleg tega si je mišične raztrganine, ki so se pojavile predvsem na levi nogi, zdravil tudi z magnetno terapijo v podjetju Altera d.o.o., kar je pripomoglo k hitrejšemu okrevanju. Hvala Alteri J.

Tako je naš Jurko že po enem tednu od prihoda iz Amerike, na kolesu treniral 3-4 ure na dan, včasih tudi več . Intenziteto treningov je nato povečeval, saj se je tako pripravljal na dirko Giro del Friuli, ki je bila v začetku avgusta. Giro del Friuli je etapna dirka katero Jure kolesari s svojo italijansko ekipo Franco Gomme Barbariga Team. Da se je dirke udeležil, se je hitro motiviral in dosegel tekmovalno formo za intenzivne treninge. Za pripravo na Giro je po RAAM štartal še dve dirki: 25.7. – Vittorio Veneto – Passo San Boldo, kjer je bil cilj na 8 km dolg klanec in je Jure prepričljivo zmagal; 1.8. – Gran Fondo Pordenone, pa je bil izredno zahteven. V svoji kategoriji je zmagal, absolutno pa je pristal na 6. mestu. Sam pravi, da bi lahko tudi zmagal, vendar je mogoče v začetni fazi porabil preveč energije, da bi pridobil prednost, tako da so ga pri drugem klancu, dohiteli ostali kolesarji. Pet, ki so ga prehiteli kilometer pred zadnjim vrhom, so sami profesionalni gorski kolesarji, ki obvladajo klance. Jure je bil sam s sabo vseeno zelo zadovoljen, saj je videl, da je v dobri formi, ker ima energijo za pobeg in v zadnjih klancih ostaja z najboljšimi.
Po teh pripravljalnih dirkah je sledil Giro del Friuli, ki je potekal med 4. in 8. avgustom. Dirka je bila iz petih etap. Ekipa Franco Gomme je predvsem računala na Jureta. Zmenili so se, da bodo kolesarili za najboljšo generalno uvrstitev in si med seboj pomagali. Prva etapa je bila »živčna in se je stalno napadalo na polno«, pravi Jure. Uspel mu je pobeg , tako da je na koncu prve gorske etape osvojil zeleno majico po točkah za gorske cilje. Potem pa se je zgodilo tisto, kar je bilo najmanj za pričakovati:
Organizator, ki se z dvema policijskima avtomobiloma in motorji vozi 200 m pred prvim kolesarjem, na etapnih dirkah vodi tekmovalce v pravo smer. Vsi trije vodilni, med katerimi je bil seveda Jure, so organizatorjem normalno sledili in v šprintu prevozili cilj. Jure je osvojil 2. mesto. Ostali zasledovalci so za njimi zakasnili cca. 20 minut. Takrat so organizatorji Juretu in ostalim povedali, da so 7 km pred ciljem zašli. Sami organizatorji niso vedeli kaj storiti. Vseeno pa so jih kaznovali s šestimi minutami pribitka, čeprav niso sami bili nič krivi. Organizatorji so se jim opravičili, češ »vi ste žrtve pravil, mi smo to zagrešili, vendar taka so pravila«. Namreč ostali tekmovalci so se pritožili, in zahtevali, da Jure in ostala dva diskvalificirajo ali jih kaznujejo. Tako so jih kaznovali, kar se Juretu zdi, tudi zato, ker so Italijani vedeli, da je Jure kandidat za zmago in so ga na ta način izločili iz tekmovanja za generalno uvrstitev. Ker je ostala le etapna uvrstitev, se je ekipa Franco Gomma odločila, da bo dirkali drugače -na etape. To jim je zelo dobro uspevalo, saj je Roberto Pagnin, bivši profesionalni kolesar v ekipi, dobro šprintal v etapah ter oblekel vijoličasto majico. Jure je takrat imel še zeleno. Četrta kraljevska etapa pa je bila odločilna, ker je bilo veliko klanca (bilo je 2200 višinskih metrov v 110 km). Takrat je Juretu uspelo premagati gorska cilja 1. in 2 kategorije in zmagati etapo. Z njim je kolesaril tudi Kališnik Tomaž, iz ekipe Bicikel.com, ki je oblekel rumeno majico za vodilnega. Če Jure takrat ne bi dobil tistih šest minut pribitka, bi lahko tudi zmagal generalno, ampak….V glavnem se počuti v dobri oziroma odlični formi. Sam je opazil, da je konkurenčen tudi na izjemno hitrih dirkah, saj je med etapami imel povprečno hitrosti 49 km/h.

Danes zjutraj je odpotoval v Švico, na dirko Tortour de Suisse, ki se prične, jutri, 19.8.2010. Takrat imajo vsi tekmovalci tako imenovani prolog. To je 1,6 km dolga vožnja na čas za vsakega posameznika. Tisti, ki je na prologu najboljši, štarta dirko zadnji. Uradni štart dirke bo v petek, 20.8., ko bodo kolesarje za solo štart spuščali na 30 sekund. Dirka je dolga 1001 km in ima 16.000 višinskih metrov kar je izredno veliko. Jure bo, kot se za njega spodobi, štartal za zmago.

Juretovo ekipo sestavljajo:
• Tomaž Kovšca – vodja ekipe, športni novinar na RTVSLO
• David Čermelj - športni novinar, kolesar, odličen na letošnjem DOS-u
• Tadej Blatnik – Juretov prijatelj in amaterski kolesar iz Jesenic

Glede na to, da dirka poteka preko številnih alpskih prelazov, držimo pesti, da bo vreme solidno…

Za JR Team: Neja
Selitev strežnika
Jesenice, 21. maj 2010
Jutri 22. maja bo zaradi selitve strežnika na novo lokacijo, od 8 ure zjutraj do 21 ure zvečer, moteno delovanje naše spletne strani.

Aljoša
Granfondo DOC - BREGANZE
Jesenice, dne 10. maj 2010
 
Včeraj sem oddirkal še svojo zadnjo tekmo pred četrtkovim startom na DOS-u. To je bila cestna dirka v dolžini 140km z 2300 višinskimi metri in zelo močno konkurenco. Kot sem izvedel od Marinota, šefa Franco Gomme teama za katerega vozim dirke v Italiji, so bili na startu vsi najboljši amaterski kolesarji z vključno profesionalci Pro Toura (svetovni prvak Alessandro Ballan in drugi).

Dirka se je začela na polno iz same štartne črte. Bil sem udeležen pri pobegu sedmerice in tudi zmagal prvi in drugi gorski cilj. Razredčena glavnina tridesetih kolesarjev nas je ujela pred najtežjim 13km dolgim klancem na katerega so se vrstili napad za napadom. Malo pred vrhom sem odgovoril na napad Ballana s kontra napadom in za sabo potegnil še dva Italijanska kolesarja. Vozili smo »v poden« saj nam je bila skupina vseskozi na slabi minuti zaostanka. Sledil je vratolomni spust in po grafu profila dirke na razpisu sem predvideval, da je po tem spustu do cilja le še 10km ravnine. Na čelu sem vlekel na maksimumu, ko smo nenadoma zavili na levo v stransko cesto na izredno strem (tudi do 20%) 2km dolg klanec, ki ga ni bilo vidnega na grafu in ga zato sploh nisem pričakoval. Organizator naj bi pred startom po zvočniku obvestil, da bomo šli tudi čez ta klanec, kar pa v italijanščini seveda nisem razumel.
Kakorkoli, Italijanski kolesar je napadel takoj na vznožju vzpona in ob mojem presenečenju tega vzpona, mu nisem takoj sledil. Do vrha je pridobil 100m prednosti in ga pohodil do nezavesti, saj je vedel, da je do cilja le še 5km. Drugi Italijan mi v klanec ni zmogel dati menjave, me je pa ujel kasneje na spustu in me na koncu premagal, saj sem sprint začel rahlo prezgodaj in mi je iz zavetrja prišel mimo tik pred ciljno črto.

Kljub temu, dirkal sem odlično in tudi forma je super. Veselim se Dirke okoli Slovenije, zato se vidimo v sredo v Postojni in nato po Slovenskih cestah.

Lep pozdrav do takrat,
Jure
Pripravljen na sezono 2010
Jesenice, dne 5. maj 2010

Naj začnem kjer sem končal, torej pri pripravah na Kanarskih otokih... tam sem se čisto po naključju osebno spoznal z aktualnim olimpijskim in svetovnim prvakom v solo kronometru, z Švicarjem Fabijanom Cancellaro. Skupaj sva opravila dva treninga, eden je bil dolg 8h s 5000 višinci in na koncu zadnjo uro še vožnja za motornim vodstvom...mega trening in lahko rečem da je Fabjan izreden ne samo na kolesu ampak tudi kot človek! Je odprta osebnost in izmenjala sva si kar nekaj kolesarskih izkušenj :) Skratka na Kanarcih in sploh po vrnitvi domov sem treniral veliko in predvsem intenzivno s povdarkom na vožnji v klanec. Mislim da toliko višinskih metrov kolikor sem jih prevozil letošnjo zimo in pomlad, doslej nisem še nikoli! Zelo se mi pozna trening fitnesa z Evo Pogačnik, ki sem jih izvajal do sredine aprila in so bili izredno naporni... vsak tak trening je trajal dve uri na maximalnem pulzu, se pravi vaja na vajo brez pavze in vedno do odpovedi zmožnosti ponovitev! Forma se mi je iz tedna v teden kljub ogromno prebitih urah na kolesu, stopnjevala in vesel sem da sem na prvih dveh cestnih dirkah v zadnjem času uspel suvereno zmagati. Na Limes touru v hrvaškem Vrsarju sem ponovil lansko zmago. To mi je uspelo z zelo napadelno vožnjo, ko sem z izmeničnimi napadi razredčil konkurenco in na koncu slavil zmago v sprintu z edinim preostalim tekmecem, italijanom Pittacolom. Na Granfondo Haiti v Udinah sem sicer absolutno osvojil tretje mesto in prvo v veteranski kategoriji, vendar mi to tretje mesto pomeni isti kot zmaga... zakaj?... zato ker sem na zelo zahtevni trasi s skoraj 3000 višinci zopet z zelo agresivno napadalno taktiko v vožnji v klanec razredčil grupo in ostal sam z štirimi profiji iz ekipe Maiggi. To so fantje, ki obvladajo kolesarski šport in letos niso dobili pogodb v profi klubih in z novonastalo ekipo vozijo amaterske dirke... nisem imel  realnih šans na koncu dirke, ko je bilo do cilja se 40km ravnine in so me izmenično napadali, dokler se nista dva izmed njih odpeljala. V sprintu sem bil najhitrejši od preostalih in za ultra kolesarja sem lahko resnično zadovoljen z vožnjo na cestnih dirkah in formo, ki sem jo prigaral, sedaj ko je pred vrati DOS in mesec kasneje RAAM.

Omenil bi še, da nisem več pripadnik Slovenske vojske saj mi je potekla pogodba in sem bil enostavno odpuščen...??!! Na žalost sem izgleda SV naredil premalo promocije, da bi si zaslužil vsaj obvestilo mesec ali dva pred iztekom pogodbe, da bom odpuscen! Sem pa vojski hvaležen za vso podporo v teh letih, ko sem dosegel svoje najboljše rezultate.
Vem in čutim, da sem še vedno vrhunsko motiviran in pripravljen za najtezje preizkusnje na zemeljski obli tako, da se z večjim  elanom nadaljujem svojo sportno pot!

Vse simpatizerje JR Teama vabim, da spet navijate, kot ste že dokazali da znate predvsem na bližajoci se Dirki okoli Slovenije in kasnejsi Dirki preko Amerke.

Iz Dirke okoli Slovenije se bomo javljali neposredno na mojo stran in tudi organizator je letos omogočil satelitsko spremljanae posameznih kolesarjev na njihovi strani... bo veselo in komaj čakam da se začne:)))! Želim si samo zdravja in športne sreče in prepričan sem, da bodo rezultati tu....to pa je ZMAGI na DOS-u in RAAM-u

Tolko za sedaj, športni pozdrav :)
Jurko

Logistične priprave
Lesce, 5. maj 2010
Priprave za RAAM so v polnem teku. Jure se pripravlja na kolesu in obeta se vrhunski rezultat. Pripravljen je odlično in na bližajočem se DOS-u bo to lahko dokazal v boju s kopico odličnih ultra kolesarjev. Vsi po vrsti so odločeni, da preprečijo osvojitev njegovega četrtega zaporednega naslova in se mogoče prav eden od njih postavi na prestol. Imeli bodo zelo težko delo, če vprašate Jureta, skoraj nemogoča naloga.

Držite pesti, da ostane zdrav in v formi za RAAM, ki se začne 9. Junija 2010.  

Logistične priprave Jure prepušča ostalim članom ekipe, ki prvič ni pod vodstvom Slovenske vojske. Določene spremembe v ekipi in njenem delovanju so bile nujne že zaradi izgube največjega sponzorja, kar je vojska bila. Letos prvič v ekipi ni niti enega »rookie-ja«, sestavljena je iz petih članov preteklih Juretovih ekip in še treh članov ostalih slovenskih RAAM ekip. Neke vrste »all stars Slovenia crew«

Na RAAM-u bomo delovali samo z dvemi vozili in 8 člansko ekipo. Pomeni, da znižujemo stroške in najbrž tudi zvišujemo tveganje, ker ne bomo imeli nadomestnega vozila. Vsekakor pa vlagamo veliko napora, da pripravimo Juretu pogoje za dosego ambicioznega cilja. Končati RAAM v prej kot osem dneh. To v 28 letih RAAM-a ni uspelo še nikomur.


Lep dan še naprej
Priprave na Kanarskih
Gran Canaria, 28.2.2010
Na kratko se javljam iz priprav na GC, kjer sem že deveti dan. Tu se pripravljam izključno na kolesu in ti treningi trajajo od 7 do 9h dnevno. Teren je izredno hribovit in pri treningu, ki je dolg cca 250km se nabere tudi 5000 višinskih metrov!!! Vreme je toplo in soncno, sicer vetrovno vendar so pogoji za trening za ta letni čas naravnost idealni! Sem zdrav in občutek imam, da sem zelo napredoval v vožnji v klanec in na vzdržljivostni moči. Naporni fitnes treningi, ki sem jih letošnjo zimo s pomočjo Eve Pogačnik vključil v svoj program se kažejo za zelo koristne! Domov se vračam sedmega marca in do takrat upam da bodo domače cest kopne in se ne bo potrebno vozit na trninge na primorsko. Toliko za sedaj :)

stay tuned

jurkoPred odhodom na ponovne priprave
Jesenice, 18.2.2010
Nekaj misli, ki jih je Jure strnil pred odhodom na nove priprave glede dosedanjih treningov, priprave, ter najbolj pogostemu pogovoru današnjega dne.

Za novo sezono, nova spletna stran
Jesenice, 5.2.2010
Minilo je že šest let, odkar smo prvič na svetovni splet postavili danes najboljšega ekstremnega kolesarja. Skozi vsa leta, smo se iz leta v leto oz. bolje rečeno iz RAAMa v RAAM trudili uvesti nekaj novega, boljšega, naprednejšega in to nam je do določene mere tudi uspevalo.
Leta 2004 smo bili prvi, ki nam je iz neprestano premikajočega vozila uspelo dokaj redno poročanje o poteku in razvoju dirke ter vam tako približali takrat še zelo nepoznano Dirko čez Ameriko. Na RAAMu 2005 ter 2006 so poročanja postala pogostejša, uspelo pa nam jih je obogatiti z vse več slikami. Naslednje leto žal ni prineslo novosti, ste si pa lahko pred startom RAAMa 2008 na spletni strani ogledali videokonferenco v živo, ter v njej preko knjige gostov tudi sodelovali, med samo dirko pa Jureta, kjer je pokritost s signalom to omogočala, opazovali na poti do njegove četrte zmage.
V želji, da vam v prihodnje ponudimo še več, smo ugotovili, da naše želje preraščajo okvire stare tehnologije, zato smo se odločili obrniti nov list.

V prihodnjih dneh se bo stran še dopolnjevala z slikami ter filmčki iz stare spletne strani, dodana bo kakšna funkcionalnost, več pa bo začelo dogajati, ko se Jure vrne iz priprav v Vipavi.

Za vse nevšečnosti, ki se vam bodo pripetile ob brskanju, se vam zaenkrat opravičujemo.

Lep pozdrav do takrat